Termoakumulacyjne trzywarstwowe dno o grubości7,6 mm zapewnia szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymanie ciepła. Zakumulowane ciepło umożliwia dokończenie przyrządzania potraw w ciągu 10-15 minut po wyłączeniu kuchenki, co znacznie zmniejsza zużycie energii grzewczej. Brytfannę można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek: elektrycznej, gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej, a także w piekarnikach.
- 1. warstwa - stal nierdzewna 18/10 o grubości 0,8 mm,
- 2. warstwa - aluminium o grubości 6,2 mm,
- 3. warstwa - stal nierdzewna H17 (gatunek AISI 430) o grubości 0,6 mm.
Trzecia zewnętrzna warstwa przewodzi ciepło lepiej (szybciej) niż stal 18/10 i ma właściwości magnetyczne, dzięki czemu można ją umieszczać na płytach indukcyjnych.
Ścianki naczynia
Ścianki naczynia nagrzewają się znacznie wolniej niż dno. Taki stosunek grubości dna do ścianek jest niezbędny do równomiernego podgrzewania potraw w naczyniu. Modelowana krawędź zapobiega skapywaniu płynów na ścianki podczas napełniania i przelewania zawartości, co pomaga utrzymać zewnętrzne ścianki w czystości.
Pokrywa brytfanny
Pokrywa brytfanny wykonana jest ze stali nierdzewnej 18/10 o grubości 0,8 mm zatrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie. Jest ona dodatkowo wyposażona w dno rozprowadzające ciepło, co gwarantuje optymalne warunki smażenia. Pokrywę można również używać jako formę do zapiekania i podgrzewania.
Uchwyty ze stali nierdzewnej są mocowane do ścianek techniką zgrzewania punktowego.
Ruszt ze stali nierdzewnej (gatunek AISI 202) o grubości 2,5 mm umożliwia równomierne pieczenie i zapobiega przypalaniu się potraw.
Zawartość zestawu
- brytfanna 38x25, 4x12,5 cm,
- pokrywa 37x24, 8x5,5 cm,
- ruszt stalowy,
- waga zestawu 3,53 kg.
Zalety zestawu
- wykonana ze stali nierdzewnej 18/10, która się nie utlenia i jest łatwa w czyszczeniu,
- trójwarstwowe dno umożliwia szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymanie ciepła,
- pokrywa brytfanny zatrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie,
- modelowana krawędź zapobiega skapywaniu płynów na ścianki podczas napełniania i przelewania zawartości,
- uchwyty ze stali nierdzewnej są mocowane techniką zgrzewania punktowego,
- ruszt ze stali nierdzewnej o grubości 2,5 mm umożliwia równomierne pieczenie i zapobiega przypalaniu się potraw.