zaparzacz do kawy

Jak poprawnie zaparzyć kawę we french pressie? Producent zaparzaczy doradza  - 

Kubek gorącej kawy z rana to dla wielu z nas codzienny rytuał. Jej smak i zapach pobudzają nas do życia. Ciekawą i prostą alternatywą dla tradycyjnego przygotowania kawy jest french press, który w szybki i łatwy sposób zaparzy pyszną kawę w naszym domu. I choć urządzenia te znane są z łatwości użytkowania, są pewne szczegóły, na które warto zwrócić uwagę. Kawa we french pressie parzy się w gorącej wodzie przez dłuższy czas, co wpływa na jej bogatszą teksturę i intensywniejszy smak. Zatem jak poprawnie zaparzyć kawę we french pressie? Sprawdźmy!

Co to jest french press?

French press zwany również w Polsce tłokowym zaparzaczem do kawy to proste urządzenie służące do zaparzania kawy. Ziarna kawy są kluczowe dla metody French press, wpływając na smak i aromat kawy. Wybór odpowiedniego rodzaju ziaren, zarówno palonych jasno, jak i ciemniej, oraz właściwa grubość mielenia mają kluczowy wpływ na jakość naparu.

French press składa się z zaparzacza, czyli dzbanka wykonanego najczęściej ze szkła (czasami ze stali nierdzewnej lub plastiku), tłoku wraz z sitkiem oraz pokrywy połączonej z tłoczkiem. Sitko wraz z tłokiem powinno być ze stali nierdzewnej, natomiast krawędź sitka powinna ściśle przylegać do ścianek naczynia.

Definicja i historia french pressa

French press to urządzenie do parzenia kawy, które składa się z dzbanka i tłoka zakończonego sitkiem. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to został wynaleziony we Francji. Od tego czasu french press stał się popularnym urządzeniem do parzenia kawy na całym świecie. Dzięki swojej prostocie i efektywności, french press zyskał uznanie zarówno wśród baristów, jak i domowych miłośników kawy. To urządzenie pozwala na pełne wydobycie smaku i aromatu z ziaren kawy, co czyni je idealnym wyborem dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość naparu.

Jaki french press wybrać?

Wybór odpowiedniego zaparzacza wbrew pozorom wcale nie jest łatwy. Na rynku dostępnych jest wiele ich modeli, wykonanych z różnych materiałów, takich jak szkło, metal, plastik czy drzewo oliwne. Najbardziej polecane są french pressy z trwałego, żaroodpornego szkła. Szkło borokrzemowe, które najczęściej wykorzystywane jest do produkcji french pressu, charakteryzuje się wysoką wytrzymałością i odpornością na zarysowania oraz nie wpływa negatywnie na smak kawy.

French press można kupić już za kilkadziesiąt złotych, jednak nie zaleca się wyboru najtańszych urządzeń. Jakość produktu, a nie cena powinny być w tym przypadku głównym kryterium wyboru, gdyż tańszy zaparzacz to niska jakość materiału, z którego został wykonany, co może niekorzystnie wpłynąć na smak przygotowywanego w nim naparu.

Zalety parzenia kawy we french pressie

Zaparzacz tłokowy to idealne urządzenie dla smakoszy tradycyjnej kawy, ale bez fusów. Posiada on wiele zalet, do których zaliczamy:

  • Nieskomplikowany mechanizm - french press jest niezwykle łatwy w obsłudze, wystarczy wsypać kawę, zalać wodą, odczekać kilka minut, docisnąć tłoczek i możemy delektować się pyszną kawą.
  • Uniwersalność - french press może posłużyć do parzenia kawy, herbaty, ziół, cold brew lub jako spieniacz do mleka.
  • Brak filtrów - french pressy nie wymagają stosowania papierowych filtrów.
  • Różne rozmiary - french pressy dostępne są w różnych rozmiarach, od tych niewielkich o pojemności 240 ml aż do nawet 1,5 litra pojemności.
  • Łatwość w konserwacji - french press składa się tylko z kilku elementów, więc łatwo go myć i czyścić - wystarczy delikatna gąbka z płynem do mycia naczyń i ciepła woda.
  • Przystępną cenę - press pot to jeden z najtańszych urządzeń do parzenia kawy - dostępny jest w sklepach już za kilkadziesiąt złotych.
  • Można go również używać do parzewnia herbaty.

Coffee press znane są na całym świecie. Zasada działania french pressa jest bardzo prosta, a przede wszystkim szybka, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych. Do zaparzenia kawy wystarczy zaparzacz, dobrej jakości kawa ziarnista, młynek, czajnik i woda filtrowana. Ponadto polecane są nie tylko do zaparzania zwyklej kawy, ale również do herbaty, czy do ubijania mlecznej pianki.

Zaparzacz Do Herbaty 1000ml NOIS

49,19 zł
Availability: 1129 In Stock

Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania herbaty, kawy oraz innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się sitko ze stali nierdzewnej. Dzięki niemu sprawnie zaparzysz herbatę liściastą. Pokrywka dzbanka wykonana jest z czarnego tworzywa sztucznego. Naczynie posiada wyprofilowany dzióbek do nalewania. Idealnie sprawdzi się do codziennego użytku oraz jako prezent.

Availability: 1492 In Stock

Dripper do kawy firmy "NOIS" to idealne rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki niemu zaparzysz szybko i z łatwością pełną aromatu kawę. Dzbanek został wykonany z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Dzięki temu odporny jest na wysokie temperatury. Zaparzacz posiada stalowy, wyciągany filtr. Kształt klepsydry pozwala wygodnie przelewowym sposobem parzyć kawę. Dzbanek można myć w zmywarce natomiast filtr ze stali nierdzewnej myjemy ręcznie. Dzbanek bez filtra można używać do wody czy soku.

Zaparzacz Kawa/ Herbata 800ml NOIS

52,44 zł
Availability: 97 In Stock

Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania kawy, herbaty oraz innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się filtr tłokowy. Dzięki niemu sprawnie zaparzysz herbatę liściastą. Pokrywka dzbanka wykonana jest ze stali nierdzewnej. Naczynie posiada wyprofilowany dzióbek do precyzyjnego nalewania. Idealnie sprawdzi się do codziennego użytku oraz jako prezent.

Availability: 1112 In Stock

Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania herbaty, kawy ale i innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. Szkło o podwójnych ściankach dłużej utrzymuje napój ciepły, a zewnętrzna ścianka i tak jest chłodna. Szklany zaparzacz wyposażony jest w metalową pokrywkę, a stalowy tłok zapobiega przedostawaniu się fusów do herbaty. Idealny do codziennego użytku oraz jako prezent. 

Jak zaparzyć kawę we french pressie - krok po kroku

Choć french pot znany jest z łatwości użytkowania, warto przed rozpoczęciem procesu zaparzania kawy przygotować sobie kilka niezbędnych przedmiotów. Aby, zaparzyć aromatyczną kawę potrzebny będzie młynek żarnowy, który zmieli kawę do french pressu na odpowiednią grubość. Waga cyfrowa do odmierzenia ilości kawy, jaka będzie nam potrzebna. Czajnik do zagotowania wody. Ulubione kubki, które uczynią napar jeszcze pyszniejszym.

Parzenie kawy we french pressie jest niezwykle łatwe i wygodne. Co trzeba zrobić?

  1. Przygotować wodę: Woda powinna być filtrowana lub źródlana. Kawy nie należy parzyć wrzątkiem. Idealna temperatura wody do parzenia kawy we french pressie wynosi od 90,5 do 96,5 stopni Celsjusza. Taką temperaturę uzyskamy po odczekaniu około trzech minut od zagotowania wody. Ważne jest, aby używać gorącą wodą, co pozwala na wydobycie pełni aromatów z ziaren.
  2. Przygotować kawę: Należy odmierzyć odpowiednią ilość kawy do zmielenia. Drobinki kawy nie powinny być zbyt małe, by podczas przeciskania nie przedostały się do gotowego naparu.
  3. Ogrzać dzbanek: Jeżeli french press nie był długo używany, zaleca się ogrzanie dzbanka przed zaparzeniem za pomocą niewielkiej ilości wody.
  4. Zaparzyć kawę: Zmieloną kawę wsypujemy do dzbanka, a następnie zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aby wszystkie drobinki kawy były mokre. Po około pół minuty dolewamy resztę wody i zakładamy pokrywkę z tłoczkiem. Czekamy - odpowiedni czas parzenia kawy to około 4 minuty. Po upływie tego czasu opuszczamy powoli tłok, oddzielając dokładnie powstały napój od fusów. Zaparzoną kawę nalewamy do kubka.

Temperatura wody

Temperatura wody jest bardzo ważna przy parzeniu kawy we french pressie. Zaleca się używanie wody o temperaturze około 95ºC, co można osiągnąć poprzez zagotowanie wody i odczekanie chwili przed jej użyciem. Użycie zbyt gorącej wody może spowodować gorycz w kawie, podczas gdy zbyt zimna woda może nie wyciągnąć wszystkich smaków z ziaren. Dlatego tak ważne jest, aby kontrolować temperaturę wody, aby uzyskać idealny smak kawy. Pamiętajmy, że odpowiednia temperatura wody to klucz do pełnego wydobycia aromatu i smaku z naszej kawy.

Czas parzenia

Czas parzenia kawy we french pressie jest również bardzo ważny. Zaleca się parzenie kawy przez około 4 minuty, aby uzyskać optymalny smak. Jeśli ziarno jest świeżo wypalone, na powierzchni kawy po 4 minutach powinien utrzymywać się kożuszek. Zbyt krótki czas parzenia może sprawić, że kawa będzie zbyt słaba, natomiast zbyt długi czas parzenia może spowodować, że napar będzie gorzki. Dlatego warto ustawić timer na 4 minuty, aby mieć pewność, że nasza kawa będzie miała idealny smak i aromat.

Proporcje kawy i wody

Proporcje kawy i wody są również ważne przy parzeniu kawy we french pressie. Zaleca się używanie 6-6,5 g kawy na każde 100 ml wody. Dla porcji 300 ml kawy potrzebne będzie 18-19,5 g kawy. Odpowiednie proporcje zapewniają, że kawa będzie miała pełny smak i aromat. Zbyt mała ilość kawy może sprawić, że napar będzie zbyt słaby, natomiast zbyt duża ilość kawy może sprawić, że kawa będzie zbyt mocna i gorzka. Dlatego warto dokładnie odmierzyć ilość kawy i wody, aby uzyskać idealny napar.

Jaka kawa jest najlepsza do french pressu?

Najlepszą kawą rekomendowaną do french pressu jest kawa ziarnista, zmielona bezpośrednio przed parzeniem. Oczywiście istnieje możliwość kupna kawy zmielonej na odpowiednią grubość, którą możemy parzyć bezpośrednio po otwarciu, jednak nie zagwarantuje ona nam najwyższej jakości i aromatycznego naparu, jak w przypadku kawy ziarnistej.

Mielenie kawy

Mielenie kawy jest bardzo ważne przy parzeniu kawy we french pressie. Zaleca się mielenie kawy średnio-grubo, tak aby drobinki kawy miały grubość przypominającą gruby piasek lub gruboziarnisty cukier. Zbyt drobno zmielona kawa może przedostać się przez sitko i trafić do naparu, co sprawi, że kawa będzie miała nieprzyjemne fusy. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa może nie oddać pełni swojego smaku i aromatu. Dlatego warto zainwestować w dobry młynek do kawy, który pozwoli nam uzyskać odpowiednią grubość mielenia.

Możesz jednak eksperymentować z metodami zaparzania – dopasuj czas parzenia i grubość mielenia ziaren do własnych upodobań smakowych.

Ile kawy do french press?

  • French Press: Standardowa proporcja to 60 g kawy na 1 litr wody, co odpowiada około 6-7 g na każde 100 ml. Ziarna powinny być grubo mielone, aby uniknąć zatykania sitka
  • Ekspres ciśnieniowy: W tym przypadku zaleca się użycie 70-90 g kawy na litr, co przekłada się na 7-9 g na każde 100 ml. Mielenie powinno być średnio drobne, aby uzyskać odpowiednią ekstrakcję
  • Chemex: Dla tej metody idealna ilość to 50-60 g kawy na litr, czyli około 5-6 g na każde 100 ml. Ziarna powinny być grubo mielone, aby uzyskać czysty napar
  • AeroPress: Proporcja wynosi 140-180 g na litr, co odpowiada 14-18 g na każde 100 ml. Ziarna powinny być drobno mielone, aby uzyskać intensywny smak
  • Dripper (np. V60): Zaleca się użycie od 60 do 100 g kawy na litr, co odpowiada 6-10 g na każde 100 ml. Mielenie powinno być średnie, aby umożliwić równomierną ekstrakcję

Metoda parzenia

Ilość kawy (g) na 100 ml wody

Ilość kawy (g) na 1 litr wody

French Press

6-7 g

60-70 g

Ekspres ciśnieniowy

7-9 g

70-90 g

Chemex

5-6 g

50-60 g

AeroPress

14-18 g

140-180 g

Dripper (np. V60)

6-10 g

60-100 g

Te proporcje można dostosować w zależności od preferencji smakowych oraz rodzaju używanej kawy.

Jaką ilość kawy należy wsypać do zaparzacza?

Bardzo ważne są proporcje. Standardowo należy wsypać 60 gram kawy na 1 litr wody.

Do czego jeszcze można użyć french press?

French press jest uniwersalnym narzędziem w kuchni. Nie tylko możemy za jego pomocą parzyć kawę, ale również herbatę i zioła. Z powodzeniem również może zastąpić spieniacz do kawy. Kilka ruchów tłoczkiem i podgrzane do temperatury 70 stopni Celsjusza mleko jest perfekcyjnie spienione.

Czyszczenie zaparzacza

Dokładne mycie i czyszczenie zaparzacza jest bardzo ważne. Nagromadzenie się resztek z kawy i osad z wody mogą wpływać na smak kawy. French press najlepiej jest rozkręcić i umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń zaraz po użyciu. Szczególną uwagę, należy zwrócić na usunięcie resztek z sitka.

Zaparzacz Do Herbaty 1000ml NOIS

49,19 zł
Availability: 1129 In Stock

Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania herbaty, kawy oraz innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się sitko ze stali nierdzewnej. Dzięki niemu sprawnie zaparzysz herbatę liściastą. Pokrywka dzbanka wykonana jest z czarnego tworzywa sztucznego. Naczynie posiada wyprofilowany dzióbek do nalewania. Idealnie sprawdzi się do codziennego użytku oraz jako prezent.

Availability: 1492 In Stock

Dripper do kawy firmy "NOIS" to idealne rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki niemu zaparzysz szybko i z łatwością pełną aromatu kawę. Dzbanek został wykonany z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Dzięki temu odporny jest na wysokie temperatury. Zaparzacz posiada stalowy, wyciągany filtr. Kształt klepsydry pozwala wygodnie przelewowym sposobem parzyć kawę. Dzbanek można myć w zmywarce natomiast filtr ze stali nierdzewnej myjemy ręcznie. Dzbanek bez filtra można używać do wody czy soku.

Zaparzacz Kawa/ Herbata 800ml NOIS

52,44 zł
Availability: 97 In Stock

Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania kawy, herbaty oraz innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się filtr tłokowy. Dzięki niemu sprawnie zaparzysz herbatę liściastą. Pokrywka dzbanka wykonana jest ze stali nierdzewnej. Naczynie posiada wyprofilowany dzióbek do precyzyjnego nalewania. Idealnie sprawdzi się do codziennego użytku oraz jako prezent.

Availability: 1112 In Stock

Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania herbaty, kawy ale i innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. Szkło o podwójnych ściankach dłużej utrzymuje napój ciepły, a zewnętrzna ścianka i tak jest chłodna. Szklany zaparzacz wyposażony jest w metalową pokrywkę, a stalowy tłok zapobiega przedostawaniu się fusów do herbaty. Idealny do codziennego użytku oraz jako prezent. 

Raz w tygodniu warto zadbać o zaparzacz nieco dokładniej. Zdemontowany tłok i pozostałe elementy umyć roztworem wody z octem lub z kwaskiem cytrynowym, aby dokładnie usunąć ewentualny osad z twardej wody.

O tym warto pamiętać!

Aby, cieszyć się pyszną, aromatyczną kawą bardzo ważna jest jej jakość. Warto postawić na kawy ziarniste z dobrego źródła, omijając kawy „marketowe”, które są zbyt ciemno palone oraz zbyt drobno zmielone.

Równie ważnym aspektem podczas parzenia kawy we french pressie jest woda. Powinna być dokładnie przefiltrowana.

Do mycia french pressa nie należy absolutnie używać silnych detergentów - wystarczy ciepła woda z płynem do mycia naczyń, a w przypadku o osadu - gorąca woda z kwaskiem cytrynowym. Należy również po każdym myciu wytrzeć zaparzacz do sucha.

Podsumowanie

French press jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników małej czarnej o wyraźnym i głębokim smaku. To proste urządzenie szybko i łatwo przygotuje ulubioną kawę i nie tylko. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wygodę i oszczędność czasu.