Kiedy decydujesz się na zakup nowych garnków, z pewnością nie kierujesz się wyłącznie ich ceną - zależy Ci na tym, aby były odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury i służyły Ci przez dłuższy czas. Wszystko to osiągniesz, jeśli wybierzesz naczynia żeliwne i będziesz odpowiednio o nie dbać. Dlaczego warto mieć przynajmniej jeden garnek żeliwny, jak go używać i jak go pielęgnować? Oto krótki, praktyczny poradnik.
Zalety garnków żeliwnych
Naczynia kuchenne narażone są na szereg problematycznych czynników, a do najważniejszych z nich należy oczywiście wysoka temperatura - gorszej jakości naczynia wykonane ze stali szybko się uszkadzają, a nawet wyginają. Do tego oczywiście dochodzi kwestia mieszania w potrawie w czasie jej gotowania - stal jest odporna na zarysowania, ale już teflon bardzo łatwo jest uszkodzić.
Natomiast naczynia żeliwne są na te czynniki całkowicie odporne - niemożliwe jest, aby zarysować ich powierzchnię używając łyżki czy widelca. Do tego, wykonane z grubego żeliwa, są niewrażliwe na wysokie temperatury, mają wysoką odporność na odkształcenia i nie pękają. Odpowiednio używane, mogą służyć przez dziesięciolecia. Żeliwo nie wchłania zapachów i nie zmienia smaku potraw.
Garnki żeliwne bardzo długo utrzymują właściwą temperaturę potraw, co okazuje się zbawienne, gdy rodzina jada obiady w różnych porach lub gdy zaproszeni goście spóźniają się. Żeliwo sprawi, że danie będzie gorące przez długi czas bez konieczności podgrzewania go. Równomiernie się nagrzewają i doskonale przewodzą ciepło, skracając czas przygotowywania potraw.
Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni. Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.
Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni. Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.
Trzeba też jednak wspomnieć o jednej wadzie - garnki z żeliwa mają dużą wagę, nawet około 4-6 kg w zależności od modelu. Jeśli dodamy do tego wagę samej potrawy, to naczynie jest naprawdę ciężkie. To może być nieco kłopotliwe z punktu widzenia komfortu serwowania dań, ale także ze względu na fakt, iż wiele z nas po wystudzeniu garnka i potrawą, wkłada go do lodówki - należy to robić bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić szkła.
Jak gotować w garnkach żeliwnych?
Naczynia z żeliwa mogą być używane w kuchni na wiele różnych sposobów - do zapiekania, gotowania dań jednogarnkowych, duszenia i pieczenia. To naczynia uniwersalne, które mogą mieć postać klasycznego garnka, brytfanny lub patelni - koniecznie wybieraj model z pokrywką, która przyspiesza czas oczekiwania na potrawę oraz zapobiega jej przesuszeniu.
A jak gotować, dusić i piec używając garnków z żeliwa? Dokładnie tak samo jak w zwykłych naczyniach - są proste w użyciu. Wystarczy umieścić składniki w garnku i wstawić naczynie do piekarnika lub postawić na kuchence.
Garnki z żeliwa nadają się do stosowania na różnych typach kuchenek - elektrycznych, indukcyjnych i gazowych, a nawet opalanych węglem. Możesz ich używać także w piekarniku, ale absolutnie nie wolno umieszczać ich w kuchenkach mikrofalowych.
Co można gotować w naczyniach żeliwnych?
Garnki sprawdzają się przede wszystkim do przygotowania dań jednogarnkowych - wspaniale gotuje się w nich bigos, ragout, gulasze, zapiekanki mięsne i warzywne, leczo i zupy. Mięso wychodzi miękkie, a czas gotowania jest krótszy niż w przypadku zwykłych garnków. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać garnek żeliwny także do gotowania ziemniaków, kasz, ryżu i warzyw oraz pieczenia domowego chleba. Brytfanna natomiast sprawdzi się, kiedy chcesz na przykład upiec mięso - kurczaka, żeberka lub gęś.
Jak dbać o garnki żeliwne?
Żeliwo powinno być też odpowiednio pielęgnowane - mycie go w zmywarce nie jest zalecane. Garnki żeliwne powinny być myte ręcznie pod bieżącą wodą, a do mycia można wykorzystać łagodne detergenty. Produkowane z żeliwa naczynia są impregnowane tłuszczem pochodzenia roślinnego, który zabezpiecza powierzchnię przed przywieraniem. Jednak w wyniku użytkowania naczynia oleje te się zużywają, należy więc je uzupełnić, aby zapobiec przywieraniu dań do powierzchni garnka.
Po każdym użyciu i ostudzeniu naczynie należy starannie umyć, delikatnie osuszyć, a następnie przetrzeć ściereczką nasączoną zwykłym jadalnym olejem roślinnym - dzięki temu żadna potrawa się nie przypali.
Istotną kwestią jest również kwestia przechowywania garnków - jeśli odłożysz garnek przykryty szczelnie pokrywką, w miejscach ich styku może się pojawić rdza. W takim przypadku należy ją usunąć używając metalowego czyścika - nie musisz się obawiać zarysowania powierzchni naczynia, jest na nie bardzo odporna. Natomiast lepiej tego unikać i przechowywać garnki i pokrywki osobno.
Podsumowanie
Przynajmniej jeden garnek żeliwny powinna mieć w swojej kuchni każda pani domu, nie bez powodu bowiem naczynia te są znane, cenione i używane na całym świecie.