garnki

Z jakiego materiału są robione najzdrowsze garnki?  - 

Nowoczesne gotowanie powinno być zdrowe nie tylko pod względem rodzaju przygotowywanych potraw, ale także rodzaju używanych naczyń. Tymczasem tanie garnki dostępne w marketach są kiepskiej jakości - szybko się odkształcają, a ich powłoka się łuszczy. Do tego pełne są szkodliwych substancji. Jakie garnki są najzdrowsze? I dlaczego zdrowe gotowanie jest tak ważne? Zachęcamy do lektury.

Czym są zdrowe garnki i dlaczego tak ważne jest, aby je wybierać?

Garnki to podstawowe wyposażenie kuchenne, których każdy w swojej kuchni używa codziennie do przygotowywania posiłków. Mają więc one nieustanny kontakt z żywnością i do tego wciąż narażone są na działanie wysokich temperatur. Jakie znaczenie mają te dwa fakty?

Niskiej jakości naczynia kuchenne mogą w czasie podgrzewania wydzielać szkodliwe substancje lub metale ciężkie, które mogą wchodzić w reakcje z żywnością i powodować np. reakcje alergiczne oraz przyczynić się do zmiany smaku potraw. Zdrowe garnki natomiast nie wydzielają szkodliwych substancji w czasie obróbki termicznej. Ale kupując je, warto mieć na względzie również inne ich cechy.

Na co zwracać uwagę kupując zdrowe garnki?

Aby wybrać naprawdę jakościowe garnki, należy zwrócić uwagę na rodzaj ich wsadu i pokrywającej go powłoki. Dobre i godne uwagi garnki:

  • są produkowane z materiałów, które nie wydzielają szkodliwych związków w czasie gotowania, na przykład metali ciężkich,

  • ich wsad jest odporny na uszkodzenia mechaniczne,

  • zdrowe garnki powinny mieć grube dno, a najlepiej, jeśli posiadają wielowarstwowe dno, które jest odporne na wysokie temperatury oraz kwasy zawarte w niektórych potrawach,

  • dobre garnki doskonale przewodzą ciepło i zapewniają jego równomierne rozprowadzanie w czasie gotowania,

  • dobry garnek nie pochłania zapachów potraw,

  • nowoczesne garnki pozwalają przygotowywać posiłki przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu.

Wiemy już, czym powinny się odznaczać bezpieczne garnki, a których garnków lepiej unikać? Z pewnością nie można polecić zakupu najtańszych naczyń od nieznanych producentów. Przestrzec należy szczególnie przed używaniem starych garnków aluminiowych. Niskiej jakości powłoka, która szybko ściera się, łuszczy i pęka, jest podatna na zarysowania, również nie jest dobrym wyborem, podobnie jak garnki pokryte powłoką zawierającą szkodliwe metale ciężkie i wymagającą gotowania z użyciem tłuszczu w dużych ilościach.

Wybór zdrowych garnków do przygotowywania codziennych posiłków może się więc okazać nie lada wyzwaniem. Które z nich są najlepsze? Może garnki żeliwne? Albo z blachy stalowej? A jaką powłokę powinny mieć? Oto praktyczne podpowiedzi.

Rodzaj powłoki

Tym, co w garnkach ma fundamentalne znaczenie, jest rodzaj powłoki mającej kontakt z żywnością. Mogą to być garnki z:

  • powłoką ceramiczną - ceramika nie ma w sobie żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby się przedostawać do żywności, dlatego też garnki ceramiczne uważane są za jedne z najzdrowszych. Nie zmieniają smaku i zapachu dań, są odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Garnki z powłoką ceramiczną poleca się do gotowania dla dzieci i alergików;

  • powłoką tytanową lub powłoką marmurową - obydwie są odporne na uszkodzenia i nie zawierają szkodliwych pierwiastków czy związków chemicznych. Przygotujesz w nich smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny;

  • powłoką teflonową - najtańszy teflon zawiera szkodliwe związki, które przenikają do potraw. Ponadto bardzo łatwo go zarysować, a wówczas nadaje się tylko do wyrzucenia. Koniecznie wybieraj dobrej jakości teflon i korzystając z niego, używaj teflonowych łyżek i szpatułek.

Zdrowe garnki żeliwne

Naczynia żeliwne (czyli wykonane z wysokowęglowych stopów żelaza i węgla) idealnie sprawdzają się do przygotowywania potraw wymagających długiego gotowania, na przykład mięs, oraz potraw jednogarnkowych, ponieważ każda ich część - dno, ścianki, pokrywka - doskonale rozprowadza i długo utrzymuje ciepło. Ale można w nich również piec, smażyć, dusić i zapiekać. Sprawdzają się na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, elektrycznych oraz w piekarnikach i na otwartym ogniu.

Naczynia wykonane z naturalnego żeliwa nie zawierają szkodliwych substancji, więc pozwalają na przygotowanie zdrowych posiłków i nie zmieniają smaku oraz aromatu potraw. Do gotowania potraw wystarczy użyć niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli więc chcesz wiedzieć, które garnki są najzdrowsze, to odpowiedź brzmi: garnki żeliwne.

Garnki wykonane z żeliwa są odporne na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. Jednak podobnie jak garnki kamienne, są bardzo ciężkie. Myć można je wyłącznie ręcznie, a następnie starannie osuszać, gdyż mogą rdzewieć.

Garnek Żeliwny Tierra 20cm kremowy NOIS

135,77 zł
Availability: 279 In Stock

Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.

Garnek Żeliwny Tierra 20cm morski NOIS

135,77 zł
Availability: 271 In Stock

Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.

Availability: 288 In Stock

Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.

Availability: 286 In Stock

Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.

Garnki emaliowane

Tradycyjne garnki emaliowane wykonane ze stali węglowej (czarnej) o grubości 0,5-2,5 mm, na której powierzchnię nakładane są 2 - 3 warstwy emaliowanej powłoki zabezpieczającej. Jakość takich naczyń zależy bezpośrednio od grubości metalu i właściwości powłoki - im grubsze i masywniejsze naczynia emaliowane, tym dłużej będą nam służyły.

Jeśli jednak szukasz naczyń na lata, to garnki emaliowane nie będą zbyt trafnym wyborem. Emalię łatwo uszkodzić, ma ona również inną rozszerzalność cieplną niż metalowa podstawa, po jakimś czasie więc sama zacznie się odspajać. Pamiętajmy też, że emaliowane garnki służą wyłącznie do gotowania, nie należy na nich smażyć ani zapiekać dań. Należy też gotować potrawę powoli i cały czas ją mieszać.

Garnki ze stali nierdzewnej

Cieszą się dużą popularnością wśród użytkowników - sprawiają wrażenie solidnych, ładnie się prezentują, a ich ceny nie są wygórowane. Czy jednak garnki ze stali nierdzewnej są godne polecenia? Oczywiście, pod warunkiem jednak, że wybierzemy model z wysokiej jakości stali.

Nowoczesne garnki stalowe produkowane są ze stali oznaczonej symbolem 18/10 - oznacza on stop chromu i niklu, najbardziej zrównoważony, odporny na działanie soli, kwasów i zasad występujących w żywności. Garnki ze stali nierdzewnej 18/10 są odporna na korozję i zarysowania, higieniczne i bardzo zdrowe.

Zestaw Garnków 12cz. Profi Line Ze Stali...

591,87 zł
Availability: 887 In Stock

Naczynia Profi Line marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,8mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. 

Availability: Out of stock

Naczynia Pierro marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,7mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. 

Zestaw Garnków 12cz. Veneto Ze Stali...

556,10 zł
Availability: 856 In Stock

Naczynia Veneto marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,7mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. 

Availability: 895 In Stock

Naczynia Carso marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,6mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. 

Garnki aluminiowe

Dużą popularnością cieszą się również garnki aluminiowe i mogą być zdrowe, pod warunkiem że są pokryte powłoką nieprzywierającą. Tu doskonale sprawdza się powłoka ceramiczna. Tak produkowane garnki są nie tylko lekkie, ale też bardzo wytrzymałe na odkształcenia, zarysowania i wpływ soli, kwasów i zasad z żywności.

Jakie inne garnki dostępne są na rynku i czy warto je mieć?

Garnki szklane, czyli wykonane ze szkła żaroodpornego. Czy szklane garnki są najzdrowsze? Z pewnością są jednymi z lepszych - nie odkształcają się pod wpływem wysokiej temperatury, nie zaburzają i nie wchłaniają smaku i zapachu potraw. Nadają się do gotowania makaronu, zup i pieczenia w piekarniku, ale nie do smażenia. W szklanych garnkach można bez obaw przechowywać potrawy.

Garnki miedziane - wciąż budzą sporo kontrowersji ze względu na zawartą w nich miedź postrzeganą jako szkodliwa. Jest to jednak pierwiastek potrzebny ludzkiemu organizmowi w śladowych ilościach. Poza tym wykazuje działanie bakteriobójcze, więc miedziane naczynia powinny być idealne do przygotowywania i przechowywania posiłków. I choć to prawda, to jednak nadmiar miedzi może nam zaszkodzić.

Podobnie jak w garnkach aluminiowych, można w garnkach miedzianych gotować zdrowo i bezpiecznie. Ważna jest w nich obecność powłoki zabezpieczającej, na przykład ze stali nierdzewnej. Garnki miedziane bardzo dobrze przewodzą temperaturę i pięknie się prezentują. Jeśli więc wybierzesz dobrej jakości produkt, z pewnością spełni on Twoje oczekiwania.

Podsumowanie

Wiesz już jakich garnków unikać i jakie warto wybrać. Niezależnie od tego, na który rodzaj garnków się zdecydujesz, zawsze wybieraj produkty wykonane z wysokiej jakości materiałów, które nie tylko będą Ci dobrze służyły przez długie lata, ale również pozwolą Ci przygotowywać smaczne i zdrowe dania.