Jakie garnki na płytę ceramiczną, indukcyjną i gazową wybrać?
Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów kuchenek, a każda z nich wymaga zastosowania nieco innych naczyń. Używanie nieodpowiednich garnków może spowodować zniszczenie ich oraz nierównomierne nagrzewanie się przygotowywanych w nich dań. Jakich garnków używać do płyty indukcyjnej, a jakich do ceramicznej lub kuchenki gazowej? Na co zwracać uwagę kupując garnki?
Jak kupić dobry garnek?
Niezależnie od tego, czy planujesz kupić mały garnek do gotowania mleka, czy duże garnki na niedzielny rosół dla całej rodziny, czy na płytę indukcyjną, czy na kuchenkę gazową - zawsze warto wybrać wysokiej jakości produkt dobrze dopasowany do urządzenia grzewczego:
- zawsze wybieraj produkty z wysokiej jakości stali nierdzewnej, żeliwa, aluminium, szkła hartowanego czy miedzi - tylko takie będą trwałe i funkcjonalne,
- wielkość garnka dopasowana być powinna do wielkości palnika lub pola grzewczego - garnek o odpowiedniej średnicy pozwoli Ci uniknąć niepotrzebnych strat energii. Zwróć uwagę również na grubość dna,
- szukaj symboli na dnie naczynia - do płyt indukcyjnych przeznaczone są specjalnie oznaczone garnki,
- uchwyty, pokrywka czy obecność miarki wewnątrz garnka wpływają na komfort użytkowania naczynia, a więc warto przy zakupie poświęcić chwilę czasu na ich dopasowanie do swoich potrzeb,
- zawsze gotuj w garnkach zgodnie z instrukcją ich obsługi.
Prawidłowy dobór garnków pozwoli Ci cieszyć się gotowaniem i smakiem potraw oraz długą żywotnością naczyń.
Garnki odpowiednie na płytę ceramiczną
Płyta ceramiczna cieszy się coraz większą sympatią użytkowników. Jest praktyczna i wygodna, nie nagrzewa się poza polami grzewczymi. Jest jednak delikatna i podatna na uszkodzenia, a także wymaga stosowania garnków z idealnie płaskim dnem. Przy wyborze odpowiednich naczyń na płytę ceramiczną warto wziąć pod uwagę:
- dno garnka - powinno być płaskie i równe, na spodzie garnka nie powinno być grawerów i żłobień, które mogą przyczyniać się do strat energii,
- średnica garnka - zanim wybierzesz garnek, sprawdź jakiej wielkości są pola grzewcze kuchenki i kup taki, którego średnica jest podobna do średnicy pola,
- jakość - dobre garnki przeznaczone do gotowania na płycie ceramicznej posłużą Ci przez długie lata, nie warto więc na nich oszczędzać.
Jakie garnki nadają się do gotowania na płycie ceramicznej? Sprawdzą się zarówno garnki emaliowane, garnki miedziane, jak i żeliwne - warto wybrać zestaw garnków, które mają grube dno zapewniające równomierne nagrzewanie w trakcie gotowania. Co istotne, możesz również używać ich na kuchence gazowej, ale na płycie indukcyjnej już nie - ta wymaga stosowania specjalnych garnków.
Garnki na płytę indukcyjną
Na płycie indukcyjnej należy stosować garnki indukcyjne, czyli takie, które posiadają ferromagnetyczne dno i odpowiednie oznaczenie, czyli symbol indukcji, którym jest zwojnica przypominająca sprężynę. Kuchenka indukcyjna działa, wytwarzając pole magnetyczne oddziałujące na dno naczynia, stąd też bardzo istotne jest, aby zostało ono wykonane z ferromagnetycznego materiału - inaczej płyta nie wykryje garnka i nie podejmie pracy.
Na płycie indukcyjnej nie będą działały garnki szklane, aluminiowe, miedziane, ze stali nierdzewnej i z powłoką ceramiczną - chyba że zostały wyposażone w płytę ze specjalnego materiału. Najlepsze garnki są łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Przy wyborze garnków zwróć uwagę również, czy nadają się do mycia w zmywarce.
Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, zawsze wybieraj odpowiednie garnki - jeśli na zewnętrznej stronie dna garnka nie ma oznaczenia, to nie nadaje się on na płyty indukcyjne. Dobre garnki indukcyjne odznaczać się powinny jeszcze innymi parametrami - ich dno powinno być grube, o średnicy takiej, jaką ma pole grzewcze płyty indukcyjnej, aby zapewniać równomierną dystrybucję ciepła.
Garnki odpowiednie na płytę gazową
Kuchenka gazowa dobrze współpracuje z garnkami z różnych materiałów - zupełnie inaczej niż płyta indukcyjna. Warto wybrać garnki żeliwne, aluminiowe lub ze stali nierdzewnej - w zależności od tego, jakie masz wymagania i oczekiwania. Garnek aluminiowy będzie lekki i wytrzymały na deformacje wywołane wysoką temperaturą.
Naczynia Profi Line marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,8mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. Naczynia Pierro marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,7mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. Naczynia Carso marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,6mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków. Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.
Garnki żeliwne mają z kolei zdolność do bardzo równomiernego rozprowadzania i długiego utrzymywania ciepła potraw. Nie chłoną zapachów i smaków, a dodatkowo nadają się nie tylko do gotowania, ale też duszenia, smażenia, a nawet pieczenia. Mają jedną wadę - są bardzo ciężkie.
Teraz już wiesz, czym kierować się wybierając garnki do swojej kuchenki lub płyty. Odpowiednie garnki zapewnią Ci wygodę przygotowywania posiłków i zadowolenie z użytkowania.