Naczynia Carso marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,6mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków.
Zestaw Garnków 12cz. NOIS Ze Stali Nierdzewnej Veneto
Naczynia Veneto marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,7mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków.
Termoakumulacyjne, trzywarstwowe dno o grubości 5 mm zapewnia szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymanie ciepła. Zakumulowane ciepło umożliwia dokończenie przyrządzania potraw w ciągu 10-15 minut po wyłączeniu płyty, co znacznie zmniejsza zużycie energii grzewczej. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek: elektrycznej, gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej. Nie są przeznaczone do użytku w piekarniku.
Ergonomicznie ukształtowany, nienagrzewający się uchwyt
Wysokiej jakości stal nierdzewna 18/10 AISI 304
Przezroczysta pokrywa ze szkła żaroodpornego
3-warstwowa podstawa kapsuły
Nadaje się do wszystkich płyt grzewczych, w tym indukcyjnych
Łatwe do czyszczenia w zmywarce
Uchwyty naczyń
Uchwyty naczyń do gotowania są wykonane z żaroodpornego tworzywa sztucznego wytrzymującego temperaturę do 180 stopni C. Dzięki zastosowaniu tworzywa sztucznego uchwyty naczyń mają niska przewodność cieplną (nie nagrzewają się). Ważne jest, aby podczas gotowania na kuchenkach gazowych płomienie nagrzewały tylko 2/3 średnicy dna naczynia: naczynia o średnicy 16 cm stosuje się tylko na małych palnikach, średnice 18 i 20 cm na średnich, a na dużych średnicach 24 cm. Jednocześnie plastik na uchwytach nie topi się. Naczynia nie są przeznaczone do użytku w piekarniku. Uchwyty są mocowane za pomocą zgrzewania punktowego.
Pokrywka ze szkła żaroodpornego
Pokrywka ze szkła żaroodpornego bez wylotów pary została zaprojektowana tak, aby zatrzymać parę w garnku i zapewnić optymalne gotowanie poprzez uwalnianie pary w zależności od intensywności gotowania. Przez wyloty pary ucieka duża ilość wilgoci, a wraz z nią rozpuszczone składniki odżywcze, ciepło i aromaty. Krawędź pokrywki jest uformowana tak, aby pokrywa dokładnie przylegała do krawędzi naczynia. Opary kondensując między pokrywką a ściankami naczynia, tworzą uszczelnienie wodne. Pary uwolnione podczas gotowania skraplają się na zimniejszej powierzchni pokrywki, a następnie spływają na dno naczynia. Ta stała cyrkulacja sprzyja zdrowemu i ekonomicznemu gotowaniu bez utraty ciepła, składników odżywczych i smaków zawartych w produktach. Podczas gotowania z zamkniętą pokrywką oszczędzamy energię. Szklane pokrywki nie są zalecane do nagłego chłodzenia lub gwałtownego ogrzewania.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Podczas korzystania z naczyń należy pamiętać, że rodzaj płyty, średnica pola grzewczego i objętość naczynia decydują o czasie potrzebnym do osiągnięcia wymaganej temperatury gotowania. Dno naczynia musi być suche. Kropelki wody zakłócają przenoszenie ciepła z palnika na zewnętrzną część dna i korodują stal nierdzewną. Dlatego po umyciu naczynia należy wytrzeć do sucha. Przy podgrzewaniu źle wytartych naczyń z kroplami wody na zewnętrznej powierzchni dna i resztkami smaru technologicznego tworzą się plamy.
W przypadku korzystania z kuchenek gazowych zaleca się, aby płomień nie obejmował więcej niż 2/3 powierzchni dna. Wówczas płomień nie pozostawia śladów ani na plastikowych uchwytach, ani na naczyniach. Natomiast przy płycie elektrycznej średnica elementu grzejnego nie może przekraczać średnicy dna naczynia. Ważne jest, aby regulować moc grzewczą. Gotowanie na małym ogniu zapobiega przegrzaniu naczyń, a zużycie ciepła jest optymalne. Konstrukcja dna zapewnia szybkie nagrzewanie, równomierne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni oraz akumulację energii cieplnej stopniowo przenoszonej na produkt.
Pielęgnacja naczyń
Przed umyciem naczynia muszą ostygnąć. Po każdym użyciu zaleca się mycie naczyń miękką gąbką lub ściereczką z dowolnym detergentem. Po umyciu należy opłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha. Większe zabrudzenia można usunąć za pomocą środków w proszku do czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej. Aby usunąć resztki przypalonego jedzenia, do naczynia należy wlać wodę z detergentem lub bez podgrzać je i usunąć zabrudzenia drewnianą łopatką albo twardą gąbką. Nie zaleca się używania metalowych szczotek, noży czy skrobaków. W naczyniach zastosowano jednorodną stal nierdzewną, więc zarysowania wynikające z niestarannej konserwacji w żaden sposób nie wpływają na jakość potraw. Przywieranie potraw do wewnętrznej powierzchni naczynia jest wynikiem nie prawidłowo wybranego trybu grzania: - patelnia została niedostatecznie rozgrzana lub zbyt słabo nagrzewana podczas smażenia potraw. Należy unikać przegrzewania naczyń, ponieważ może to skutkować złotym lub jasnobrązowym przebarwieniem powierzchni stali nierdzewnej i tęczowymi plamami. Nie jest to wada naczynia i w żaden sposób nie wpływa na wytrzymałość naczynia ani na właściwości gotowanej żywności.
Garnki można myć w zmywarce, ale dla dłuższego użytkowania zaleca się mycie ręczne. Jest to bardzo proste, ponieważ są gładkie i wystarczy jedynie gąbka i trochę płynu do naczyń, aby pozbyć się resztek jedzenia z powierzchni naczynia. Zestaw posiada 2-letnią gwarancję.
Zawartość zestawu
- rondel ze szklaną pokrywą 16 cm - 2,0 l wys. 10 cm,
- garnek ze szklaną pokrywą 16 cm - 2,0 l wys. 10 cm,
- garnek ze szklaną pokrywą 18 cm - 2,8 l wys. 11 cm,
- garnek ze szklaną pokrywą 20 cm - 3,7 l wys. 12 cm,
- garnek ze szklaną pokrywą 24 cm - 6,3 l wys. 14 cm,
- patelnia ze szklaną pokrywą 24 cm - 3,1 l wys. 7 cm.
Opis
- Materiał
- stal nierdzewna 18/10
- Możliwość mycia w zmywarce
- tak
- Wykończenie zewnętrzne
- Mirror
- Uchwyt
- miękki uchwyt PP
- Baza
- 3 warstwy
- Typ kuchenki
- wszystkie typy kuchenek