Uwielbiasz zapach świeżo zaparzonej kawy niezależnie od pory dnia? Należysz do tych miłośników kawy, którzy lubią proste rozwiązania i zamiast profesjonalnego, drogiego ekspresu wolą parzyć kawę w filiżance lub kubku? Jeśli tak, to idealnym rozwiązaniem będzie dla Ciebie zaparzacz tłokowy, czyli french press. Jak używać zaparzacza do kawy french press, aby zrobić pyszną, aromatyczną kawę?
Zaparzacz do kawy French Press - jak działa?
Zaparzacz tłokowy to urządzenie o wyjątkowo prostej budowie - składa się z dzbanka wykonanego z odpornego na wysokie temperatury szkła borokrzemowego oraz tłoka wyposażonego w pokrywkę z tworzywa sztucznego i sitko, którego zadaniem jest oddzielenie fusów od gotowego naparu. Tłok porusza się niezależnie od pokrywki i może znajdować się tuż pod nią, na dnie naczynia lub w innym, dowolnym ułożeniu - i to jest niezwykle istotna informacja.
Zaparzacze dostępne są w kilku pojemnościach - od 250 ml do nawet 1 litra. Dzięki temu każdy kawosz może wybrać odpowiedni zaparzacz dla siebie i cieszyć się smakiem swojego ulubionego napoju w samotności lub w większym gronie.
Zalety przyrządzania kawy we french pressie
Parzenie kawy przy użyciu zaparzacza tłokowego ma wiele zalet:
- jest bardzo proste - przygotowanie naczynia trwa zaledwie kilka chwil, a sam zaparzacz nie ma żadnych skomplikowanych części, które mogłyby ulec awarii. Odpowiednio zadbany, będzie Ci wiernie służył przez wiele lat,
- zaparzacz french press jest bardzo tani w porównaniu do ekspresów, a gotowa kawa jest równie aromatyczna i smaczna,
- zaparzacz do kawy idealnie oddziela gotową kawę od fusów pod warunkiem użycia ziaren o odpowiednim stopniu rozdrobnienia. A jaki jest odpowiedni? Otóż drobinki powinny mieć wielkość ziaren piasku, nie mniejsze,
- czyszczenie zaparzacza tłokowego jest bardzo proste, wystarczy umyć go miękką gąbką i ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Jeśli nie lubisz zmywać ręcznie, możesz po użyciu i usunięciu fusów pod bieżącą wodą, umyć go w zmywarce,
- nie ma żadnego ryzyka przypalenia kawy - zaparzacze ciśnieniowe, równie popularne co zaparzacze french press, niestety często się przypalają.
Wiele argumentów przemawia za używaniem zaparzacza tłokowego. A jak przygotować w nim swój ulubiony napój?
Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu french press?
Aby używać zaparzacza do kawy, nie potrzebujesz niczego poza gorącą wodą i paroma łyżeczkami świeżo zmielonej kawy. Oraz znajomością poprawnej techniki, która pozwoli Ci wydobyć cały smak kawy. To, jakich ziaren kawy użyjesz, nie ma znaczenia - wybierz te, które lubisz najbardziej. Ważne jednak, aby używać świeżo zmielonej kawy, która ma pełniejszy aromat i smak.
Wsyp zmieloną kawę do zaparzacza do kawy i zalej odrobiną wody o temperaturze ok. 90 - 95 stopni Celsjusza. Użyj tylko tyle wody, aby przykryła ona kawę i pamiętaj, że zalewanie kawy wrzącą wodą jest błędem, który nie pozwala uzyskać w pełni aromatycznego naparu. Kiedy już zmielone ziarna „wchłoną” pierwszą porcję wody, delikatnie je wymieszaj i dolej gorącą wodę do zaparzacza. Zalaną kawę odstaw na około 4 - 5 minut. Taki czas parzenia pozwala otrzymać smaczną kawę, ale jeśli chcesz, możesz go wydłużyć do nawet 8 minut.
Aż do tego momentu sitko zaparzacza do kawy powinno znajdować się w najwyższym położeniu w górnej części dzbanka. Teraz jednak należy docisnąć tłok tak, aby sitko ugniotło fusy na dnie dzbanka. Kawa gotowa!
Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania herbaty, kawy oraz innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się sitko ze stali nierdzewnej. Dzięki niemu sprawnie zaparzysz herbatę liściastą. Pokrywka dzbanka wykonana jest z czarnego tworzywa sztucznego. Naczynie posiada wyprofilowany dzióbek do nalewania. Idealnie sprawdzi się do codziennego użytku oraz jako prezent. Dripper do kawy firmy "NOIS" to idealne rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Dzięki niemu zaparzysz szybko i z łatwością pełną aromatu kawę. Dzbanek został wykonany z wysokiej jakości szkła borokrzemowego. Dzięki temu odporny jest na wysokie temperatury. Zaparzacz posiada stalowy, wyciągany filtr. Kształt klepsydry pozwala wygodnie przelewowym sposobem parzyć kawę. Dzbanek można myć w zmywarce natomiast filtr ze stali nierdzewnej myjemy ręcznie. Dzbanek bez filtra można używać do wody czy soku. Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania kawy, herbaty oraz innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się filtr tłokowy. Dzięki niemu sprawnie zaparzysz herbatę liściastą. Pokrywka dzbanka wykonana jest ze stali nierdzewnej. Naczynie posiada wyprofilowany dzióbek do precyzyjnego nalewania. Idealnie sprawdzi się do codziennego użytku oraz jako prezent. Zaparzacz firmy "NOIS" to doskonałe rozwiązanie na jesienne i zimowe wieczory. Przeznaczony jest do zaparzania herbaty, kawy ale i innych napojów ziołowych. Wykonany został z najwyższej jakości szkła, które jest odporne na wysokie temperatury. Szkło o podwójnych ściankach dłużej utrzymuje napój ciepły, a zewnętrzna ścianka i tak jest chłodna. Szklany zaparzacz wyposażony jest w metalową pokrywkę, a stalowy tłok zapobiega przedostawaniu się fusów do herbaty. Idealny do codziennego użytku oraz jako prezent.
O tym również warto wiedzieć!
Aby gotowy napar był nie tylko aromatyczny, ale również klarowny, do parzenia kawy w zaparzaczu powinno się używać niezbyt drobno zmielonych ziaren. Dobrze jest też wiedzieć, ile łyżeczek należy wsypać dla uzyskania kawy, która faktycznie doda energii. Przyjmuje się, że na 1 litr wody trzeba wykorzystać aż 12 łyżeczek, a na jedną filiżankę - 2.
Tego typu zaparzacz nadaje się nie tylko do zaparzania kawy, ale również herbaty i ziół. W takich przypadkach używa się go dokładnie tak samo.
Mycie zaparzacza do kawy jest wprawdzie proste, ale o szklany dzbanek należy dbać, aby nie powstał na nim osad kamienny. Unikniesz tego, stosując do parzenia kawy przefiltrowaną wodę i wycierając zaparzacz do sucha po każdym umyciu. Jeśli jednak osad już się pojawił, pod żadnym pozorem nie używaj silnych detergentów - świetnie sprawdzi się gorąca woda z kwaskiem cytrynowym. Wystarczy namoczyć dzbanek, a następnie umyć go gąbką i wytrzeć.
Na szczególną troskę zasługuje również samo sitko, w którym może zbierać się zmielona kawa. Należy przed każdym myciem rozkręcić je na części, a każdą z nich starannie wypłukać pod bieżącą wodą.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, jak przygotować kawę w zaparzaczu tłokowym i znasz najważniejsze zalety korzystania z tego praktycznego naczynia. Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnorodnych modeli i wariantów, nie, tylko jeśli chodzi o pojemność, ale również kolorystykę i rodzaj użytych materiałów - z pewnością każdy wielbiciel kawy znajdzie taki zaparzacz, który będzie odpowiadał mu pod każdym względem.