Wybór garnków i akcesoriów kuchennych na polski rynku jest ogromny. Jednak znalezienie takich, które spełnią wszystkie nasze oczekiwania, nie jest łatwe. I chociaż rynek przepełniony jest różnymi modelami, to nie każdy z oferowanych produktów jest dobrej jakości i będzie nam służył przez wiele lat. Zatem jakie garnki i akcesoria będą najlepszym wyborem? Jak o nie dbać, by służyły bezawaryjnie przez lata? Sprawdźmy!
Rodzaje garnków oraz prawidłowe ich mycie
Jakość sprzętów, z których na co dzień korzystamy, jest bardzo ważna. Istnieje wiele rodzajów garnków, a do tych najważniejszych należą:
-
Garnki ze stali nierdzewnej. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na uszkodzenia, wysokie temperatury oraz korozję. Są łatwe w czyszczeniu, jednak warto pamiętać o kilku zasadach. Do mycia garnków ze stali nierdzewnej najlepiej używać miękkiej gąbki lub ściereczki. Jeśli garnek jest bardzo zabrudzony, warto nalać do niego ciepłej wody z płynem do mycia naczyń i odczekać kilkanaście minut, a następnie umyć. Nie wolno zalewać gorącego garnka zimną wodą, ponieważ może ulec deformacji. Garnki ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce.
-
Garnki z aluminium. Ten rodzaj garnków bardzo dobrze przewodzi ciepło i szybko rozprowadza wysoką temperaturę. Są odporne na uszkodzenia, lekkie i można je kupić w bardzo przystępnej cenie. Najłatwiejszym sposobem wyczyszczenie aluminiowych garnków jest namoczenie ich w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie za pomocą gąbki z miękką i szorstką stroną myjemy garnki.
-
Garnki żeliwne. Są ciężkie, trwałe i doskonale utrzymują ciepło, dlatego idealnie nadają się do duszenia, pieczenia i smażenia. Do mycia garnków żeliwnych należy unikać silnych środków czyszczących i detergentów, które mogą uszkodzić powłokę wierzchnią garnka. Do uporczywych zabrudzeń można użyć miękkiej szczotki do czyszczenia.
-
Garnki miedziane. Garnki miedziane są bardzo odporne na wszelkiego rodzaju otarcia i przypadkowe uderzenia oraz na zmiany temperatur. Do mycia miedzianych garnków nie używamy gąbek i druciaków żelaznych. Ten rodzaj naczyń nie myje się również w zmywarce.
-
Garnki ceramiczne. Garnki ceramiczne są trwałe, odporne na zarysowania, dobrze utrzymują ciepło i są polecane dla alergików. Aby cieszyć się nimi przez długie lata, należy unikać stosowania do ich mycia szorstkich gąbek czy druciaków, gdyż mogą zarysować wierzchnią warstwę garnka.
Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni. Naczynia z żeliwa marki "NOIS" sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia. Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.
Naczynia Veneto marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,7mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków.
Domowe sposoby na przypalony garnek
Rodzaj zastosowanych środków czyszczący uzależniony jest przede wszystkim od materiału, z jakiego garnek został wykonany. Ważne jest również, że garnki należy czyścić wewnątrz i na zewnątrz po każdym użyciu. Jeśli nie umyjemy zewnętrznej powłoki garnka za każdym razem po użyciu, to przy następnym gotowaniu brud się przypali i jego usunięcie będzie znacznie trudniejsze.
Choć czyszczenie przypalonych garnków wydaje się skomplikowane, to istnieją skuteczne domowe metody przekazywane z pokolenia na pokolenie, a produkty, które ułatwią to zadanie, znajdują się w każdej domowej spiżarce.
Oto kilka niezawodnych domowych trików na przypalony garnek:
-
Proszek do pieczenia może być pierwszym produktem, po który możemy sięgnąć, gdy nasze garnki wymagają porządnego mycia. Wystarczy zalać naczynie ciepłą wodą, wsypać do niego zawartość opakowania proszku do pieczenia i odczekać około 12 godzin. Po tym czasie opłukać je pod bieżącą wodą, a następnie umyć miękką gąbką z płynem do mycia naczyń i spłukać.
-
To, że soda oczyszczona to jeden z najlepszych środków czyszczących każdy wie. Czyszczenie przypaleń polega na przygotowaniu pasty z sody czyszczącej i wody oraz rozsmarowaniu jej na dnie garnka. Odstawiamy na kilka godzin, a po tym czasie delikatnie zeskrobujemy zabrudzenia silikonową łopatką i przemywamy garnek ciepłą wodą.
-
Równie skutecznym sposobem na pozbycie się przypaleń jest użycie octu. Należy wlać równą ilość octu i wody do garnka i zagotować, a następnie wypłukać garnek ciepłą wodą.
-
Kwasek cytrynowy to skuteczny sposób, ale na lekkie przypalenia. Należy pokryć spaleniznę kwaskiem cytrynowym, a następnie zalać wodą i zagotować. Po wystygnięciu usunięcie zabrudzenia powinno być łatwe.
Tabletki do zmywarki to kolejny polecany trik, by uratować przypalony garnek. W tym przypadku należy zalać garnek wodą i ja zagotować, a następnie wrzucić do niej kostkę do zmywarki. Po odczekaniu około godziny spłukujemy garnek.
Akcesoria i przybory kuchenne
Akcesoria kuchenne to wszystkie przedmioty i narzędzia, bez których gotowanie byłoby niemożliwe. Do najpotrzebniejszych akcesoriów kuchennych możemy zaliczyć sztućce, zastawę stołową, rózgi kuchenne, obieraczki, tłuczki do mięsa, tekstylia kuchenne i wiele innych. Jeśli chcemy, aby służyły nam przez dłuższy czas, należy je odpowiednio przechowywać.
Przybory kuchenne wykonane ze stali dobrze jest zawiesić na listwie magnetycznej lub wieszakach, natomiast przybory z miękkiego silikonu, plastiku lub drewna można trzymać w podręcznej szufladzie posegregowane w specjalnych wytłoczkach na sztućce i przybory kuchenne.
Przybory wykonane z drewna to najpopularniejsze akcesoria, obecne w naszych kuchniach od dawna. Są najtańsze, a ich zastosowanie jest naprawdę szerokie. Warto jednak pamiętać, iż drewna nie należy myć w zmywarce.
Materiał, z jakiego powstają akcesoria kuchenne, ma wpływ na ich odporność na uszkodzenia, wysoką temperaturę oraz sposób ich mycia.
Sztućce stanowią podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Używamy ich nie tylko podczas specjalnych okazji ale każdego dnia w gronie najbliższych. W naszej ofercie znajdą Państwo modele charakteryzujące się elegancją i wytrzymałością. W skład każdego zestawu wchodzą łyżki, widelce, noże, łyżeczki oraz widelczyki do ciasta. Sztućce stanowią podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Używamy ich nie tylko podczas specjalnych okazji ale każdego dnia w gronie najbliższych. W naszej ofercie znajdą Państwo modele charakteryzujące się elegancją i wytrzymałością. W skład każdego zestawu wchodzą łyżki, widelce, noże, łyżeczki oraz widelczyki do ciasta. Zestaw LIBRA marki "NOIS" składa się z praktycznych i stylowych noży, które pomogą przygotować ci pyszne śniadanie, obiad i kolację. Noże wykonane zostały z walcowanej stali nierdzewnej X30CR13 ( zawierającej 13% chromu) o twardości 52 +/- 2 HRC. Konstrukcja i kształt noża zapewniają łatwość użytkowania. Ostre i cienkie ostrze z łatwością przecina produkty spożywcze o różnej twardości. Gładka i starannie wypolerowana powierzchnia ostrza umożliwia precyzyjne cięcie bez zniekształcania produktów. W miejscu łączenia ostrza z rękojeścią nie gromadzą się bakterie ani brud. Zgrubienie między ostrzem a rękojeścią noża zapewnia bezpieczne oparcie dla palca wskazującego, a także poprawia równowagę pozwalając na długą pracę bez zmęczenia. Noże te łatwo naostrzyć. Zestaw FORGED marki "NOIS" składa się z praktycznych i stylowych noży, które pomogą przygotować ci pyszne śniadanie, obiad i kolację. Noże wykonane zostały z walcowanej stali nierdzewnej X30CR13 (zawierającej 13%chromu) o twardości 52 +/- 2 HRC. Konstrukcja i kształt noża zapewniają łatwość użytkowania. Ostre i cienkie ostrze z łatwością przecina produkty o różnej twardości. Gładka, starannie wypolerowana powierzchnia ostrza umożliwia precyzyjne cięcie bez zniekształcania produktów. W miejscu łączenia ostrza z rękojeścią nie gromadzą się bakterie ani brud. Zgrubienie między ostrzem a rękojeścią noża zapewnia bezpieczne oparcie dla palca wskazującego, a także poprawia równowagę pozwalając na długą pracę bez zmęczenia. Noże te łatwo ostrzyć.
Najważniejsze wskazówki, które należy przestrzegać podczas gotowania
Za podstawowe wskazówki dotyczące gotowania można zaliczyć:
-
Zawsze stawiamy garnek centralnie na źródle ciepła.
-
Nie stawiamy zbyt małych garnków na dużym palniku.
-
Gotując na kuchenkach gazowych, należy uważać, by ogień nie wychodził poza dno naczynia.
-
Gęste potrawy mieszamy dokładnie, by jedzenie nie przywarło do garnka.
-
Unikamy przechowywania jedzenia w garnkach, lepiej je przełożyć do pojemników.
Podsumowanie
Odpowiednie dbanie o garnki to klucz do ich długowieczności. To, czym wyczyścić przypalony garnek, zależne jest od materiału, z którego jest wykonany. Warto również pamiętać, iż nie wszystkie garnki można myć w zmywarce, gdyż tym sposobem można je trwale uszkodzić.